ANDREW NYGAARD - TWISTED AND PRESCRIPTED: THE ANDY-DANDY PAINT SHOW 2009


7. maj - 12. juni

Narkomandy

Maleren Andrew Nygaards kunst er uløseligt forbundet med hans liv. De stramme kompositioner af lige dele porno, narkotika og nostalgiske elementer fra krigens tid er hans egen præcise opdeling af en række fascinationer, der ultimativt omslutter både kunst og person.

Hvornår den slags malerier, den slags kunst, der udelukkende tager udgangspunkt i helt personlige referencer og lyster, kan sige andre mennesker noget og hvornår det bliver for hermetisk, er ofte svært at sætte fingeren på. (Det afhænger jo også tit af beskueren, lytteren og læserens tålmodighed, fantasi og indlevelse.) Men med Andrew Nygaards malerier er det ikke en sag af større betydning. Hans kunst har en transparens, der også er åbenbar når man taler med ham. Med stor humor og ironi er han en mester i at fremlægge stort set ethvert optrin fra sit liv - både opturene og ikke mindst nedturene. Det var for eksempel ham selv der opfandt øgenavnet Narkomandy

De første visninger af Andrew Nygaards malerier stammer fra midten af halvfemsere. De blev til i en tid hvor undergrunden trivedes i den økonomiske og kulturelle smalhals. Techno raves og punkfestivaler var omdrejningspunktet i en kunst, der ikke så mod samfundets mainstream, men skabte sig selv i de afsides miljøer og formidlede sig videre til alle de nysgerrige og festaberne i arrangementer, der ofte brød funktionærrytmen og ligeså ofte straffeloven.

1995 var den sommer hvor København var fuld af Pulp-fiction junkier, der med John Travolta i baghovedet overskred den ultimative grænse for den almindelige borgerlige tilværelse. Heriblandt Andrew Nygaard. For Andrew Nygaard gik fascinationen dog længere tilbage. Med bebop, beatnik forfatterne og et lager af hospitalsmorfin som backup, var han allerede i gang med at sprede sine sære fetischistiske visioner på den gryende maleriscene.

Han deltog i etableringen af udstillingsstedet Phoenix, der viste nogle af de første udstillinger af det nye maleri vi har set gennem de senere år og han var hermed en aktiv spiller i skabelsen af det maleriboom vi i dag har vænnet os til. Men som halvfemserne ebbede ud for at give plads til det nypuritanske og nyrige årtusind, trak Andrew Nygaard sig tilbage fra kunstverdenen, for at få styr på sit voksende heroinmisbrug.

Nu små ti år efter er Andrew Nygaard tilbage med sine pertentlige og stort tænkte malerier. I dag en myte blandt de unge succesfulde malere, forbereder han sig på sin første separatudstilling i mange år. Som gammel ven og kollega, med mange fælles udstillinger i cv'et er det en fedt at se at Andrew igen er i gang.

Verden og ikke mindst maleriscenen ville være kedeligere uden.


Jakob Nørregård april 2009

 

__________________________________________________________________________

Information


Der er fernisering på Twisted and prescripted: The Andy-dandy paint show, torsdag den 7. maj fra kl. 17.00 til 22.00. Udstillingen løber frem til den 12. juni.

Udstillingen er en dobbeltudstilling med Javier Aguilera


Gallery Poulsen Contemporary Fine Arts
Frederiksholms Kanal 4, st. th. Gården
1220 Kbh. K. Tlf.+45 4015 5588
www.gallerypoulsen.com
[email protected]

Opening hours: Wednesday thru Friday 13 -17, Saturday and every other day, by appointment, tel +45-40 15 55 88

__________________________________________________________________________
Media


AOK 7. maj 2009

__________________________________________________________________________

 

Din vare er nu tilføjet til indkøbskurven